9 Perkara terbaik untuk perkhidmatan Media Sosial

7 Tips untuk mendapatkan SEO
5th August 2017
Kemaskini Laman Web Anda
5th August 2017

9 Perkara terbaik untuk perkhidmatan Media Sosial

Saluran media sosial tidak asing lagi buat masa kini, ianya menjadi satu alat yang sangat berharga untuk meningkatkan prestasi perniagaan anda. Media sosial bukan sahaja memberikan impak yang besar kepada peniaga, tetapi ianya juga menghubungkan anda secara langung kepada pengguna. Namun, seperti kata pepatah “dengan kuasa yang besar datanglah tanggungjawab yang besar”.


Dengan adanya media sosial, anda secara langsung akan bercakap dengan pelanggan anda, dan ianya tidaklah selalunya positif. Anda mestilah menghantar maklumat yang betul kepada pelanggan dan bakal pelanggan anda.

Berikut adalah beberapa amalan terbaik untuk melakukannya dengan betul:

1. Pautan ke Halaman FAQ (Frequently asked questions)

Perkara pertama yang terbaik adalah meletakkan satu halaman FAQ terlebih dahulu, kerana jika anda mempunya ramai pelanggan, adakah anda akan mendengar semua persoalan dari mereka? FAQ amat berguna untuk pelanggan mencari panduan terlebih dahulu.Letakkan pautan komen di halaman media sosial anda, dan akan menghantar mereka ke halaman FAQ. Mungkin ada beberapa perkara akan dapat di selesaikan disana. Pelanggan akan memberikan komen sekiranya betul-betul memerlukan bantuan anda.

2. Pelanggan bukan sebahagian masalah

Jangan terlalu serius apabila memberikan perkhidmatan kepada pelanggan anda. Pengguna akan bertindak balas sekiranya ianya dilayan seperti seorang kawan dan bukan seperti robot yang tidak mempunyai perasaan dan sifat kemanusiaan. Menyesuaikan jawapan yang diberikan kepada pelanggan anda.

3. Maklum balas pendek dan tepat

Pastikan jawapan dari soalan pelanggan anda adalah yang pendek dan tepat, tidak berlarutan dan terkeluar dari landasan persoalan. Anda tidak perlu membazirkan masa pelanggan anda dengan jawapan yang tidak diperlukan.

4. Jawapan tidak langsung

Beberapa isu yang sensitif, sekiranya anda menjawab mungkin akan memberi kesan kepada pelanggan yang lain, maka anda perlu menjawab perbualan itu melalui tiket sokongan atau pada email secara peribadi. jika anda telah membuat tiket sokongan, maka keutamaan haruslah diberikan kepada pelanggan tersebut.

5. Berikan jawapan yang jelas

Cuba untuk memberikan post, tweet atau mesej di facebook anda sebagai sesuatu jawapan yang bermaklumat. Anda harus mengetahui bahawa berinteraksi di halaman media sosial akan dilihat oleh sesiapa sahaja. manakala kesopanan, kesabaran anda adalah amat penting. Anda juga seharusnya mengunakan tatabahasa dan tanda baca yang betul. Anda tidak perlu menngunakan emoji untuk membalas segala persoalan.

6. Berkhidmat kepada pelanggan yang malu

Terdapat kumpulan pelanggan yang malu, mereka akan menghantar thread, hanya sekali dan akan menghilang. Anda perlu mencari kumpulan seperti ini dan menjawap segala pertanyaan mereka. Apabila anda memberikan maklum balas, ianya akan rasa dihargai dan ini boleh memberikan impak kepada perniagaan anda dan membolehkan perhubungan yang lebih berpanjangan.

7. Perjanjian Terma dan Syarat

Sesetengah pelanggan ada yang tidak dapat menagawal perasaan marah apabila berinteraksi di halaman media sosial. Komen negatif boleh menjadi lebih buruk apabila ianya tidak dapat dikawal. Anda boleh boleh memberi terma di halaman web anda bahawa amaran dikeluarkan kepada pelanggan yang mengunakan media sosial untuk memburukkan syarikat. Perjanjian awal adalah amat perlu.

8. Ibarat menarik rambut di dalam tepung

Tidak semua pelanggan di media sosial anda adalah yang anda sangkakan, Ada diantara mereka juga adalah pesaing untuk merosakkan jenama anda. Jika anda pasti pelanggan yang ingin memusnahkan reputasi anda, jangan takut untuk menyekat mereka dari akaun anda. Anda hanya perlu melakukan cara ini sebagai pilihan yang terakhir, setelah melihat halaman palsu mereka, Jangan biarkan pelanggan lain hilang kepercayaan kepada perkhidmatan anda.

9. Menguruskan Masa

Jika anda seorang ahli perniagaan yang kecil, tiada siapa yang menyangka anda mempunyai pasukan sokongan media sosial yang besar, anda haruslah pandai mengatur masa untuk membalas persoalan dari pelanggan anda. Jangan mengambil masa berhari hari untuk menjawab pertanyaan, harapan mereka akan berkurangan dan kemungkinan mereka akan pergi meninggalkan perkhidmatan anda. Anda seharusnya menunaikan janji, sekiranya ianya mengambil masa untuk menyelesaikan perkara tersebut dan akan kembali kepada mereka secepat yang boleh.

Baharunsa Dot Com

Gradiox Technologies

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *